Kütüp-Anne Platformu olarak tüm çocukların yeterli, kaliteli ve çeşitli kitaplara sürekli erişimini savunuyoruz. Yaptığımız çalışmaları okuma kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmak için planlıyoruz.
Bu alanda Okuyay Platformu tarafından yapılan okuma kültürü araştırmasının çocuk ve aile bağlamında çok önemli sonuçları bulunmaktadır. Araştırma gösteriyor ki, okuyanların büyük çoğunluğu ilkokul ve öncesinde ailesi tarafından kitapla buluşturulmuş ve desteklenmiştir. Yine aynı çalışma ile okuyan ailelerin büyük çoğunlukla okul öncesi dönemde çocuklarına kitap okudukları da görülmüştür. Bu sonuçlar, okul öncesi dönemde ebeveynlerin çocuklarına kitap okumasının önemini vurgulamaktadır.
Bize en çok gelen soruların başında “Çocuğuma Ne Okumalıyız?” geliyor. Bu konuda çok çeşitli kaynaklar ve içerikler bulunuyor. Bu yazıda sizlere fikir sunacak ve yol gösterebilecek kaynakları derledik:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı – Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü kuruluşlarında kalan 0-6 yaş grubu çocuklara kitaplıklar oluşturmak, ailelere rehberlik etmek, çocuk dostu eserleri desteklemek ve zararlı içeriklerle mücadele etmek amacıyla kendi bünyesinde görev alan uzman ekibinin çalışmalarıyla 332 kitaplık bir tavsiye listesi oluşturmuştur.
Değerlendirme yapılırken yaş ve gelişim düzeyine göre kitapların faklı doku ve zeminde olması, çocuğun kolay kavrayabileceği boyutta olması, çocuk tarafından sayfaların kolay çevrilebilmesi gibi fiziksel özelliklere de dikkat ediliyor. Kitaplar çocukların psiko- sosyal gelişimlerine katkısı açısından yapılan değerlendirmelere ek olarak dil bilgisi kuralları açısından da değerlendiriliyor.
Yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan listenin, çocukların psiko-sosyal gelişimine katkı sağlaması ve ailelere yol göstermesi bekleniyor.
Listeye erişmek için tıklayınız.
ÇOGEM Kitap Listesi
Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi, çocuk edebiyatına ilişkin bilimsel birikimini toplumla paylaşmayı ilke edinmiş bir kurumdur. Bu duyarlıkla “Sizin İçin Seçtiklerimiz Köşesi” oluşturulmuştur. Sizin İçin Seçtiklerimiz Köşesi, çocuk edebiyatı alanında çalışan araştırmacılar tarafından bilimsel ölçütler öncelenerek; anababalara, öğrencilere, öğretmenlere ve çocuk edebiyatı alanıyla ilgilenenlere kılavuzluk etmek amacıyla hazırlanmıştır. Anılan köşede tanıtılan kitaplar yalnızca bir “okuma önerisi” niteliğindedir.
Listeye erişmek için tıklayınız.
100 Güne 100 Kitap Projesi
Kitap, her insanın ruhunda büyütmesi gereken bir tohumdur. Bu tohum ne kadar küçük yaşta toprağa bırakılırsa ruhumuzdaki orman o kadar büyük; tohum ne kadar kaliteliyse orman aynı ölçüde gür ve yaşam dolu olur. Çocuklarımızın ruhuna bırakacağımız tohumların kaliteli olması için dikkatle seçtiğimiz kitapları, etkili yöntem ve teknikler kullanarak okumak gerekmektedir.
Çocuk Gelişimcisi Deniz Toprak tarafından yürütülen projeye ilişkin daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
100 güne 100 kitap projesi kitap listesi için tıklayınız.
Okuyan Çocuk Projesi
Kütüp-Anne olarak paydaşı olduğumuz ve bugüne kadar 160 anaokuluna kütüphane kurmak noktasında cansuyu sağlayan Okuyan Çocuk Projesi kapsamında derlenen kitap listesine erişmek için tıklayınız.
Özge Lokmanhekim
Kemal’in Günlüğü Serisi, Can ve Badem İz Peşinde Serisi, Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi Serisi, Dünyanın En Güzel Ülkesi ve Bu Havuzda Balina Var! kitaplarını ve kitaplara ilham veren seyahatlerini bulabileceğiniz ozgelokmanhekim.com adresinde Sevgili Özge Lokmanhekim’in birbirinden değerli okuma listelerine de erişebilirsiniz.
Kitapkurtları için listere erişmek için tıklayınız.
Okuma listelerine erişmek için tıklayınız.
Sosyal medyadan takip ederek canlı yayınlarına da katılabilirsiniz.