PROJE KİTAPLARI- KONYA

Kütüphane Şehri Projesi kapsamında Kasım ayında Konya’da 600 çocuğumuzu uzmanlarımızca seçilmiş kitaplarla buluşturacağız.
Çocuklarımız sadece kitaplarla buluşmakla kalmayacak aynı zamanda eleştirel okuma, kitap adabı, düşünme pratiğini geliştirecek etkinlik ve aktivitelerle de buluşacaktır.

BENİM KÜTÜPHANEM POSTERİ

600 proje kitabımıza, özel olarak tasarlanmış 50x70cm boyutlarında posterlerimiz eşlik edecektir. Posterin ön yüzünde kitap kapağı ve arka yüzde çocuğun odasına ya da okuma köşesine asabileceği bir Benim Kütüphanem çalışması yer alacaktır.

Çocuğun tek başına değil, bir yetişkin ile afişteki yönergeleri uygulamasını ön görüyoruz.​

Benim Kütüphanem posteri klasik öykü haritaları, okuma sonrası 5n1k sorularından farklı olarak düşünceyi görselleştirme, derin düşünme, tasarım odaklı düşünme, gözlem, tahmin, beklenti, bağ kurma gibi bir çok yaklaşımdan esinlenerek hazırlanmıştır.

Posterin en üstünde kitapla tanışalım bölümü yer almakta ve burada temel sorular  bulunmaktadır.

Daha sonra okumadan önce kitap ile ilgili gözlem yapmasını, gözlem sonucu elde ettiği veriler ile tahmin yapmasını, tahminlerinin de çocuğu kitap ile ilgili beklentiye ve cevaplanacak sorulara yöneltmesini istenmiştir.

Sağda üst üste duran kitaplar çocuğun okuduğu kitapları yazması için, solda duranlar ise kelime bankası yani okuduğu kitaplardan öğrendiği yeni kelimeleri not etmesi için hazırlanmıştır ve çocukların kendi istedikleri renklerle renklendirebilmesi için özellikle renksiz bırakılmıştır.

Ortada zihin haritasını andıran bir şema bulunmaktadır. Bu şema kitabı anlamak, anlatmak ve ileri düşünsel çalışmalar için hazırlanmıştır.  

En altta ise bir Kütüp-Anne Platformu klasiği olan  21 gün okuma önerilerinin yer aldığı çizelge bulunmaktadır. Tamamen projeye özel üretilmiş olan çizelge daha özgün ve yukarıda oluşan birikimi destekleyecek bir çalışma olarak kurgulanmıştır.

Çizelgeyi birer birer takip etmek zorunluluğu bulunmamaktadır ancak fikir vermesi açısından önemli içeriklere sahiptir. Hem de okuma kavramının kitap dışı aktivitelerde de yer alması için bir rehber olarak niteliğindedir.

BENİM KÜTÜPANEM posteri birebir uygulanacak ve doldurulması zorunlu bir yaklaşımdan ziyade bir yol haritası ve yönerge olarak tasarlanmıştır. Belki ilk okumada bazı sorular cevapsız kalabilir ama başka bir okumada o sorular da cevaplanacaktır.

Poster İçerik ve Tasarım:

  • Kütüphane Şerhri Proje Yürütücüsü Merve YAVUZDEMİR
  • Çocuk Gelişimcisi Deniz TOPRAK
  • Grafik Tasarımcı Kübra Meryem  ERKAN 

TEŞEKKÜR EDERİZ

Bu çalışmada fikirleri ve yönelendirmeleri ile desteklerini paylaşan ve aşağıda adı yer alan herkese kalbi teşekkürlerimizi iletiriz.

  1. Dr. Öğr. Üyesi Nihan Feyman Gök – Çankırı Karatekin Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 
  2. Melike Günyüz – Erdem Yayın Grubunun Genel Yayın Yönetmeni
  3. Asya Çağlar – Kelime Yayınları Sahibi
  4. Ayşe Yüksel-Durukan -Okul Kütüphaneleri
  5. Sevgi Arıoğlu – Uluslararası Okul Kütüphanecileri Derneği Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü
  6. Zeliş Kurt – Öğretmen (2019 yılında Küresel Öğretmen Ödülü komitesi tarafından Dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasında yerini alarak ödüllendirildi.)
  7. H. Mihriban Sezer- öğretmeni, Kütüphane Gönüllüsü, Yazar
  8. Psk. Nihan Temiz- Usman Psikolog, Çocuk Kitapları Yazarı
  9. Nilay Dalyan -Çocuk Kitapları Yazarı
(Visited 50 times, 1 visits today)